top 5 szerda #3 – 5 dal 5 könyvhöz

Újabb szerda, újabb top 5! Kezd kicsit egyhangúvá válni a blog, de mostanában régebbi könyveket olvastam, amikről nem voltak olyan mélyreható gondolataim, no meg annyira időm se, úgyhogy nem igazán volt alkalmam értékelést hozni. De hamarosan! :) Addig is folytatnám Reta Top 5 szerda témájával mára, mégpedig azzal, hogy társíts dalt 5 könyvhöz, ami a június 9-én tartott kórusok éjszakája tiszteletére lett kitalálva. Megmondom őszintén, ez volt az első, hogy hallottam erről a rendezvényről, ugyanakkor nem is sok közöm van a kórusokhoz, szóval talán nem annyira meglepő... :) Mindenesetre mindig is remek kezdeményezésnek tartottam a "valami(k) éjszakája" féléket, a múzeumok és a szabadulószobák éjszakái is évek óta nagy kedvenceim, szerintem szuper, hogy egy évben egy nap az embernek több és olcsóbb lehetősége van eljutni ilyen helyekre, megtapasztalni különböző dolgokat. 

A mai téma nem volt egyszerű, ugyanis én sokszor hallgatom ugyanazt az adott számot miközben adott könyvet olvasok, és ezáltal az a szám automatikusan az emlékeimben mindig az adott könyvhöz ragad, akkor is, ha például abszolút semmi köze nincs se a történethez, se a karakterekhez, meg úgy alapjáraton semmihez. Nehéz volt ezektől a daloktól elvonatkoztatni és olyat találni, ami tényleg kötődhet is a könyvhöz logikusan. :D

AZ ALÁBBI POSZT ERŐSEN SPOILERES LEHET A SZEREPLŐ KÖNYVEKRE NÉZVE!

#1: Danse Macabre by Delain


If I ever make another vow
It's to live for what's right here and now
Let the eart cover me!
Angels will call for me!
But in time
Not tonight
Ez a dal kivételesen olyan helyzetben van, mint amit fentebb is említettem, azzal a különbséggel, hogy ezt hozzá is tudom kötni a könyvhöz, aminél mindig hallgattam!! :D Ez a könyv, jobban mondva, könyvek pedig nem mások, mint Pierce Brown-tól az Arany háború és a Hajnalcsillag. A dalban az énekes szembenéz a halállal és pimaszul tudatja vele, hogy egyszer majd eljöhet érte, de az a nap nem a mai lesz, és ez elég erősen hajaz Darrow gondolataira, aki e két könyv során többször is farkasszemet néz a halállal, többször is felkészül rá, de az végül nem jön el érte.

#2: All The King's Horses by Karmina

All the king's horses and all the king's men
Couldn't put me back together again
Run with my hands on my eyes
Blind, but I'm still alive
Free to go back on my own
But is it still a home
When you're all alone?
Ez a dal szerintem könnyen ráilleszthető FitzLovag karakterére Robin Hobb Látnok-ciklusából, a trilógia végére ugyanis Fitz eléggé elveszíti nemcsak a kedvesét és lányát, de önmagát és helyét is a királyságban, és végül nem is tér vissza oda annak ellenére sem, hogy lennének, akik visszafogadnák és segítenének neki újra beilleszkedni.

#3: Save It for the Living by Smash Into Pieces
I hear your thoughts, I bid farewell
I see you cry, I feel like hell
I want you to be strong
Let the show go on
Don't sacrifice the rest of your life missing me
Bár Judy Raana Raas Csodaidők – Kiszakadtak könyvéből Giin lánya, nem pedig szeretője (a dal nem mondja ki egyértelműen, de feltehetőleg egy szerelmes párról szól a dal), Judy ugyanúgy szembenézett azzal, hogy Giin-t elveszik tőle és Giin ugyanígy állt a dologhoz, mint a dalban: hogy ne sajnálja őt, ne pazarolja el az életét arra, hogy őt hiányolja a családból, mert vannak sokkal fontosabb dolgok is.

#4: I Will Pick You Up (feat. Tamika) by S3RL


When they bring you down
Drag you through the ground
I can pick you up
Yeah, I will pick you up
And when they make you fall
Can't take it no more
I can pick you up
Itt maga a dal stílusa nem egészen illik a könyvhöz, erős partizene lévén, viszont ezt szintén nagyon sokat hallgattam Soman Chainani: Itt nincsenek hercegek olvasásakor és a dalszöveg egészen illik Agatha és Sophie barátságához (bár gondolom az eredeti dal szerelmesekről szól, na, nem mintha az annyira ellenemre lenne a két lány esetében...), mivel ők is bármit megtennének a másikért és mindig ott vannak egymásnak.

#5: Labyrinth (feat. Miyoki) by Trivecta

There's a man in a house
Between drones and his spouse
Snatching up fairytales
And delaying its trails
A dalban egy labirintusról van szó, és elég erős utalásokkal van tarkítva A Faun labirintusa című filmre, ám körbelengi a dalt és a szöveget is egyfajta misztikus, rémisztő atmoszféra, épp ezért juttatta ez a dal a Naomi Novik: Rengeteg című könyvet, amiben az erdőnek hasonlóan eerie hangulata van. Plusz, van szó benne egy misztikus "szörnyről", aki akár Szarkan is lehet.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése