top 5 szerda #9: könyves dolgok, amiktől morcos leszek

Ezen a héten szabad kezet kaptunk a témát illetően, én pedig ahelyett, hogy kitaláltam volna valamit, inkább egy régebbi (pontosabban tavalyi decemberi) témát hoztam, azaz olyan könyves dolgokat/elemeket, amik hatására előtör belőlem a Grincs, vagyis meglehetősen morcossá tesznek. Amióta lejjebb ment a toleranciaküszöböm a könyvekkel kapcsolatban, elég sok ilyen dolog van, úgyhogy nem volt nehéz 5 dolgot választani. :D


INSTA-LOVE

Ez bizonyára senkit nem ér meglepetésül, aki egy kicsit is ismeri a könyves ízlésemet. Gyűlölöm az olyan románcokat, amik "szerelem első látásra", ebben ugyanis én baromira nem hiszek. Vonzódás első látásra, igen, olyan van, hogy működik a kémia és szikrázik a levegő két fél között már a legelejétől fogva, ám olyan, hogy egy hét (vagy neadjisten, még rövidebb idő) alatt szerelembe esnek és mindkettő számára hirtelen a másik fél jelenti az egész világot... kösz, nem.


FILMES BORÍTÓK

Nagyon utálom, amikor egy filmadaptáció release után a könyv is filmes borítót kap, főleg, mert általában nem szoktak tetszeni, másrészt pedig azért, mert legtöbbször csak egy-egy részek (jellemzően az első) kapja meg, ezzel felborítva a sorozat jellegéből adódó (jó esetben) egy tematikára épülő borítók rendjét. Oké, hogy legtöbbször csak védőfóliára kerül rá a filmes borító, de akkor sem jön be ez a trend... Itt egyébként muszáj megemlítenem, hogy annál is kevés bosszantóbb dolog van, amikor egy sorozat ugyanazon köteteinek borítói teljesen más tematikára épülnek, like... miért? (i'm looking at you, Athenaeum)


AMIKOR EGY SOROZAT NEVE MEGEGYEZIK AZ ELSŐ KÖTET CÍMÉVEL

Hülyeség, tudom, de nagyon nem szeretem, amikor egy sorozat neve és az első kötet címe megegyezik (pl. Éhezők Viadala, Unwind, Divergent, A mágia árnyalatai és még sorolhatnám). Valahogy sokkal jobban jön le az, ha a sorozatnak egy különálló, a kötet címeitől független, de mégis kapcsolódó neve van, pl. a Látnok-ciklus, vagy Pokoli szerkezetek (itt különösen angolul tetszik a tematika, hogy minden könyv címe Clockwork valami), Penryn & the End of Days, Tündérkrónikák, A megtört föld, stb., ez szerintem sokkal kreatívabb és érdekesebb megoldás.



VALÓDI EMBEREK A BORÍTÓN

Ezt kár magyarázni, egyszerűen nem szeretem, főleg, mert leginkább olyan műfajú könyvekre jellemző, amiket egyáltalán nem olvasok, sőt, amiktől jóformán menekülök (new adult, erotikus-romantikus, stb.). Sokkal szebb egy dekorációs, rajzos, szép tipográfiával ellátott borító. (Ennek az utálatnak a kiteljesedése a félmeztelen pasik a borítón. :P)


"TE MÁS VAGY, MINT A TÖBBI LÁNY"

Ahh, spare me the crap. Ez a mondat akkor válik különösen idegesítővé egy könyvben, amikor a főszereplő lány egész végig a lehető legátlagosabb, legszürkébb kisegérnek van beállítva, a srác meg persze az ultraszexi legnépszerűbb lélek az iskolában/városban/akárhol. Falra tudok mászni ettől a mondattól. :D


Köszönöm, hogy elolvastad,

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése